אוזני_המן_טבעוניות_האדר (1)

אוזני המן טבעוניות

חג פורים הגיע ואיתו חגיגת אוזני ההמן. לשמחת בני הבית, כבר לפני כשבועיים התחלתי בנסיונות לבצקים פריכים שיהיו מספיק ראויים להכנת אזני המן פריכות אך עדינות כאלו שפשוט אי אפשר להפסיק לנשנש…

לאחרונה הקטנטנה שלי…אוטוטו בת 3… אוהבת לטפס על שרפרף קטן ולעמוד ליידי כשאני מכינה משהו במטבח. לפני מספר ימים, היא עשתה זאת בעודי קורצת בצק לאוזני המן ומשלא נתתי לה לסייע לי בהכנה היא משכה את הטאבלט ואיכשהו הצליחה למצוא סרטון של רינת ויויו אופים אזני המן לכבוד החג (כן…לגמרי לבד.. הקטנטנה מצליחה להתמצא ביוטיוב יותר טוב ממני). בעודי מקפלת את אזני ההמן ומקשיבה לרינת, שמתי לב שרינת יוצקת לתוך הקערה חמאה, ביצים וחלב. למרות גילן הנמוך של בנותיי תמיד אני מנסה ללמד אותן חשיבה אלטרנטיבית.. הבנה שאפשר גם אחרת גם בצלחת וגם בחיים בכלל. הסברתי לקטנה שלי שרינת אוהבת לשים בבצק שלה ביצים- אבל אמא מעדיפה לא להשתמש בביצים כי הם שייכים לתרנגולת. וגם חמאה לא כי אמא חושבת שלפרה יהיה יותר שמח אם לא ניקח לה את החלב כדי להכין חמאה… ומבחינתי, אחד הדברים הכי חשובים זה גם לתת לילדים את ההבנה שהם יכולים להרגיש בנוח, שבחירה תזונתית או מוסרית כזו או אחרת אין בה כדי לגרום להן להיות באמת כל כך שונות או אפילו להרגיש שהן מתפשרות על משהו.

כל מי שטעם מאזני ההמן הטבעוניות שלי לא הרגיש שהוא צריך להתפשר על הטעם או על איכות העוגיה ואין ספק שהן לא נופלות בשום דבר מהאוזן הקלאסית.

היום אתן לכם 2 אופציות שונות לבצק. בצק אחד שהוא בצק פריך שהוא קצת יותר רגיש להתפוררות בזמן העבודה ולכן צריך להקפיד על ההוראות שאתן.. אך מתקבלת כאן אוזן עדינה מאוד וטעימה.האופציה השניה תהיה סוג של בצק שמרים-פריך שזו היא וואריאציה שלי לבצק הפרסבורג הקלאסי: זהו הבצק שבו, בקונדיטוריות הותיקות, היו נוהגים למלא הרבה הרבה פרג. גם כאן מתקבלת "אוזן" פריכה ומצוינת , הבצק כאן קצת יותר גמיש ונוח לעבודה אך הוא זקוק לתפיחה לפני האפייה.

מבחינת המלית, אני תמיד אעדיף את הפרג אך אפשר כמובן להשתמש בממרח שוקולד קנוי, חלווה, תמרים, ריבה, אגוזים…או האפילו שילובים מעניינים ביניהם לדוגמת : שוקולד-חלווה, ריבה ואגוזים, תמרים וקוקוס…וכו..

אוזני_המן_טבעוני

כדי לקבל אזני המן יפות וטעימות אתן לכם כמה כללים בסיסיים:

  • כמו תמיד כשעובדים עם שמן הקוקוס בבצק פריך יש להשתמש בשמן קוקוס במצב צבירה רך למגע או נוזלי.
  • בזמן הרידוד יש להקפיד שטמפ' הבצק לא נמוכה מידי מכיוון שאז יהיה קשה לרדד והבצק ישבר. אם משתמשים בבצק שהוצא מהמקרר יש להניחו על השיש ולתת לו להפשיר.
  • ה"טריק" המקצועי, כדי שאוזני ההמן לא יפתחו ויישארו יפות הוא להרטיב מעט את עיגולי הבצק לפני הנחת המילוי, ואפילו עוד קצת אחרי ואז לקפל: קמח+מים=דבק. תכינו לכם מראש בקבוק תרסיס חדש ונקי ותמלאו אותו במי ברז. או פשוט כוס עם מים ומברשת.
  • לאחר האפייה יש לתת לאוזני ההמן להתקרר היטב לפני שאורזים אותן.
  • ועוד המלצה קטנה- אם אתם מכינים משלוח מנות, הכינו כמות כפולה של הבצק הפריך וממחצית ממנו תכינו עוגיות ריבה טעימות.

אוזני_המן_טבעוניות

ולמתכונים:

אז מה צריך לבצק פריך לאוזני המן?

200 גר' שמן קוקוס (כוס)

400 גר' קמח (23/4 כוסות)

15 גר' קורנפלור (כף)

170 גר' א.סוכר (כ ¾ כוס)

100 גר' קרם קוקוס (1/4 פחית)

מעט וניל

2-3 כפות מים קרים.

אז איך מכינים:

  • מערבבים יחד את השמן קוקוס עם קמח, קורנפלור, וניל וא. סוכר עד שנוצרים פירורים קטנים.
  • מוסיפים את קרם הקוקוס ומערבבים עוד קצת עד שהוא נספג בבצק.
  • מוסיפים עוד קצת מים קרים- כף אחרי כף רק עד שהבצק מתאחד ונראה נוח לעבודה.
  • עוטפים בניילון נצמד ומניחים למנוחה של מינימום חצי שעה. אם החדר קר, ניתן להשאיר בחוץ.. אם מדובר בימים חמים, אז במקרר.
  • לפני הרידוד מוודאים שטמפ' הבצק נוחה לעבודה- מועכים מעט את הבצק בידיים ובודקים האם הוא מתפורר או שהוא רך ומגיב בגמישות ללחיצה.
  • על משטח מקומח מעט מרדדים את הבצק לעובי של כ 2-3 ממ', לי נוח יותר לחלק את הבצק ל2 ולרדד כל חצי בנפרד.
  • קורצים עיגולים בגודל הרצוי ומוציאים הצידה את שאריות הבצק, מרססים מעט מים על עיגולי הבצק .
  • בעזרת שק זילוף או בעזרת 2 כפיות מניחים במרכז כל עיגול מהמלית שבחרתם. אם הבצק מרגיש כאילו התייבש קצת בינתיים אז לרסס עוד קצת מים סביב המילוי.
  • לקפל את אזני ההמן לצורת משולש האופיינית ולהניח על מגש האפייה.
  • לחמם תנור על 160 מעלות ולאפות כ 15 דקות או עד שהעוגיות מזהיבות מעט בשוליים.
  • לצנן היטב ולארוז בקופסא אטומה.
  • אוזני_המן_טבעוניות_אווירה

בצק פרסבורג:

אז מה צריך?

25 גר' שמרים טריים (חצי קובייה)

280 גר' קמח (2 כוסות)

120 גר' שמן קוקוס מומס (3/4 כוס)

קליפת לימון מגורדת דק מלימון אחד

100 גר' א. סוכר (1/2 כוס)

60 מל' משקה סויה (4 כפות)

40 גר' רסק תפוחי עץ (2 כפות)

קורט מלח.

אז איך מכינים?

  • בקערת המערבל מניחים לפי הסדר את השמרים, רסק תפוחי עץ, סויה, קליפת לימון, שמן קוקוס מומס (אבל לא חם), קמח ואבקת סוכר ומתחילים ללוש. לשים לאט עד שמתאחדים הרכיבים ואז מגבירים מהירות ולשים כ 8-10 דקות. מוסיפים את קורט המלח ולשים יחד עוד כ 2 דקות עד שהמלח נספג היטב.
  • עוטפים את הבצק בניילון נצמד ומניחים למנוחה של כשעתיים במקרר.
  • כשעה לפני שרוצים לרדד מוציאים את הבצק מהמקרר כדי שיתחיל להפשיר ולא מרדדים לפני שמוודאים שטמפ' הבצק מתאימה לרידוד ולא תתפורר.
  • על משטח מקומח מעט מרדדים את הבצק לעובי של כ 2,3 ממ'.
  • קורצים עיגולים בגודל הרצוי ומוציאים הצידה את שאריות הבצק, מרססים מעט מים על עיגולי הבצק .
  • בעזרת שק זילוף או בעזרת 2 כפיות מניחים במרכז כל עיגול מהמלית שבחרתם. אם הבצק מרגיש כאילו התייבש קצת בנתיים אז לרסס עוד קצת מים סביב המילוי.
  • לקפל את אזני ההמן לצורת משולש האופיינית ולהניח על מגש האפיה.
  • להשאיר את הבצק למנוחה ולהתפחה קלה כ ½ שעה (הבצק לא תופח הרבה, אל דאגה)
  • לחמם תנור על 160 מעלות ולאפות כ 10 -12 דקות או עד שהעוגיות מזהיבות מעט בשוליים.
  • לצנן היטב ולארוז בקופסא אטומה.

מלית פרג:

מה צריך?

200 גר' פרג טחון טרי (23/4 כוס)

100 גר' פירורי עוגיות (כוס)

200 גר' חלב צמחי- אני מעדיפה שקדים או אורז (3/4 כוס)

80 גר' שמן קוקוס (1/3 כוס)

100 גר' סוכר (1/2 כוס)

100 גר' סילאן (1/3 כוס)

קליפה מגורדת מ2 תפוזים.

 

איך מכינים?

  • מערבבים בקערה את הפרג, פירורי העוגיות וקליפת התפוז.
  • את יתרת הרכיבים מרתיחים יחד בסיר.
  • כאשר הכול רותח מערבבים פנימה היטב את תערובת הפרג.
  • מצננים היטב במקרר לפני שמשתמשים.

 

 

 

 

תגיות: , , , , , , , ,

Comment 0 Replies