מרק_חאמוד_האדר

הארוחה המפסקת שלי

 

נכון. אני לא אדם דתי, ואפילו רחוק מזה. למרות זאת, את מסורת יום הכיפור אני כן אוהבת ומכבדת.מילדות זכורות לי ארוחות ה"מפסקת" כחוויה שקטה ומיוחדת שאני אוהבת לשמר כמסורת גם אצלי בביתי הקט היום.

בארוחה המפסקת אני אוהבת להכין מאכלים קלילים ומשביעים. את מרק העוף המסורתי של סבתא, החלפתי במרק ירקות צלול וטעים, את המנות העיקריות שהיו מבוססות על מוצרים מן החי, החלפתי בתבשילי ירקות עם מעט מאוד קטניות קלות לעיכול כמו עדשים או אפונה, הרבה סלטים טריים ואורז לבן ,פשוט שאיננו מתובל מידי בכדי לא להכביד.

הפעם אשתף אתכם בשני מתכונים המכילים מנגולד. המנגולד הוא עלה ממשפחת הסלקים ולכן לעיתים נוטים לקרוא לו "עלי סלק". הוא עשיר בויטמין A, וC, במינרלים וכמו כל עלה ירוק גם הוא עשיר בסיבים תזונתיים.

את עלי המנגולד יש לבשל לפני האכילה ואז טעמו מתרכך מעט ומזכיר את התרד.

אז בואו נתחיל:

מרק ירקות צח ומיוחד:

מדובר על מרק אהוב במיוחד על בני ביתי, זהו מרק חמצמץ עם טעמים לא שגרתיים שנוהגים לאכול אותו לצד קערית אורז.

מה צריך לכ- 6 סועדים:

3-4 שיני שום

2 כפות שמן

4 גבעולי מנגולד.

1 בצל בינוני

4 גזרים

1 שורש פטרוזיליה

3-4 ענפי סלרי כולל העלים

2 תפוחי אדמה

2 עגבניות

חופן עלי נענע

כף סוכר

2 כפיות מלח

¼ כפית פלפל שחור (או אנגלי)

2 ליטר מים

מיץ סחוט מ2 לימונים

איך מכינים?

  • בסיר גדול מחממים מעט את השמן ומטגנים בו ,מעט, את שיני השום. מוסיפים את הגזר, שורש פטרוזיליה ותפו"א חתוכים למקלות.
  • קוצצים דק את הבצל והסלרי ומוסיפים לסיר.
  • מפרידים בין החלק הלבן לבין הירוק בעלי המנגולד. את הלבן חותכים למקלות, ואת הירוק קוצצים דק. מוסיפים לסיר.
  • חותכים את העגבניה לקוביות בינוניות ואת הנענע קוצצים דק. מאדים הכל יחד בתוך הסיר.
  • מוסיפים את הסוכר, מלח, פלפל והמים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את האש ומבשלים כ 20 דקות, עד שכל הירקות מתרככים.
  • מוסיפים את הלימון הסחוט. טועמים ומתקנים תיבול לפי טעמכם האישי.
  • מגישים חם לצד קערת אורז קטנה לכל סועד.

מרק_חמוד_משגע

 

קציצות מנגולד ברוטב קליל של עגבניות ופלפלים.

מה צריך לכ- 20 קציצות:

 

5-6 גבעולי מנגולד (להפריד בין הלבן לירוק)

1 בצל קטן

¼ כוס זרעי צ'יה טחונים

כוס מים

1 תפו"א בינוני

½ כוס קמח עדשים כתומות (אפשר להחליף בקמח חומוס אם כי זה ישנה מעט את הטעם)

2 כפות פירורי לחם (אפשר להחליף בשיבולת שועל גרוס)

כפית שום כתוש

כפית מלח,

¼ כפית פלפל אנגלי

כפית פפריקה אדומה

קורט אגוז מוסקט.

2/3 כוס קמח תפו"א או קורנפלור לקימוח.

 

מה צריך לרוטב?

1 פלפל אדום קצוץ דק

5-6 עגבניות קלופות חתוכות לקוביות קטנות

1 קופסא קטנה של עגבניות מרוסקות (260 ג')

2 כפות שמן זית

2 כפיות שום כתוש

כפית פפריקה מעושנת

כף סוכר

מלח ופלפל לפי הטעם

2 ענפי אורגנו טרי

 

אז איך מכינים?

  • בקערה גדולה משרים את זרעי הצ'יה עם המים – מערבבים היטב שלא יהיו גושים.
  • קוצצים את הבצל ואת החלק הלבן של המנגולד לקוביות קטנטנות ומאדים מעט בסיר רחב עם שמן הזית.
  • קוצצים דק את החלק הירוק של המנגולד ומוסיפים לסיר. מאדים יחד רק עד שהנפח מצטמצם ומצננים
  • את תפוח האדמה מקלפים ומגרדים בפומפיה דקה. סוחטים היטב ומערבבים יחד עם הצ'יה. מוסיפים פנימה את המנגולד המאודה ואת כל שאר הרכיבים( מלבד קמח תפו"א). מערבבים היטב ומשאירים למנוחה של כ 15 דקות.
  • מחממים תנור לחום הכי גבוה שניתן, ומרפדים תבנית אפיה בנייר. מרססים מעט ספרי שמן על הניר.
  • תערובת הקציצות יוצאת מאוד רכה וזה בסדר. בזהירות בעזרת כף, מעבירים קצת מהתערובת לתוך קמח תפו"א ובעדינות בעזרת הידיים מקמחים את הקציצה. מנערים עודפי קמח ומניחים על ניר האפיה.
  • מרססים את הקציצות בעוד ספרי שמן ומכניסים לתנור לאפיה של כ 20 דקות או עד שהקציצות מתייצבות ומזהיבות.
  • מכינים את הרוטב: מחממים את שמן הזית ומטגנים בו את קוביות הפלפל, מוסיפים את השום וקוביות העגבניות. מבשלים יחד כ 5 דקות ומוסיפים פנימה את העגבניות המרוסקות והתבלינים.
  • מבשלים את הרוטב על אש בינונית בסיר מכוסה כ 15 דקות. מפרידים את עלי האורגנו מהענפים ומוסיפים לסיר. טועמים ומתקנים תיבול
  • לאט לאט מסדרים בתוך הרוטב את הקציצות האפויות ומנערים מעט את הסיר כדי שכל הקציצות יהיו מכוסות ברוטב. מבשלים 5-10 דקות.

קציצות_מנגולד

 

צום קל ומועיל למי שצם.

וגמר חתימה טובה.

 

 

 

 

 

תגיות: , , , , ,

Comment 0 Replies