חביתה_טבעונית

חביתה בלי ביצים?

חביתה מה היא?

מי מאיתנו לא גדל על החביתה?  כל אחד והעדפותיו הקולינריות, כל אחד והעדפותיו המרקמיות. אבל בסופו של דבר כולנו אכלנו חביתה. ולמה? כי אמרו לנו שזה בריא, כי זה קל ומהיר להכנה, כי זה אוכל חם ומנחם, כי אפשר לשלב בתוך החביתה מגוון של טעמים, ירקות, עשבים וכו…..

עפ״י האקדמיה ללשון העברית, את המילה חביתה חידש אליעזר בן יהודה כתאור לאותו מאכל העשוי מביצים, אך מקור המילה הוא מהמילה המקראית ״מחבת״ המתארת את הכלי שבו אותו מאכל מוכן, ולכן חביתה היא : ״מן מאפה שהוכן במחבת״

לכן בעצם- גם חביתה ללא ביצים תיקרא ״חביתה״ וזהו איננו תחליף…

אך בעצם- מה  אני מחפשת באותה החביתה?

כמו שציינתי, בראש ובראשונה חיפשתי את אותו מאכל מהיר, מזין, טעים, מנחם שאותו ניתן להכין לארוחת הערב לבנות, חיפשתי מאכל שיהיו לו את המרקם הג׳לטיני, רך, מכיל.. שיכול לעטוף קוביות ירק קטנטנות מטוגנות או עשבי תיבול אך בו בעת יהיה פריך מעט מבחוץ.

החביתה הטבעונית הנפוצה באזורנו היא אותה חביתת חומוס, או חביתת עדשים- שהן טעימות וכבודן במקומם מונח אך התוצאה שיוצאת היא כבדה- ומזכירה סוג של פשטדה או לביבה גדולה. לקמח החומוס טעם דומיננטי שמשתלט על כל מילוי  וגם כמות השמן שהיא זקוקה לו כדי לא להידבק למחבת הוא קצת בעייתי בעיני.

החביתה שלי בבסיסה עשויה מזרעי צ׳יה או זרעי פשתן טחונים וזאת בשל התכונה שלהם להפוך לג׳לטינים במגע עם מים. בין הצ׳יה לפשתן יש הבדל קטן בתוצאה אך בסופו של דבר שניהם מוצלחים ושכל אחד יבחר מה שטעים ונוח לו יותר וניתן גם לשלב בין שניהם. אני נוהגת לטחון אותם ממש לפני ההכנה – למרות שגם החום הורס להם קצת את היתרונות הבריאותיים.

כאן אתן לכם מתכון לחביתת זוקיני לימוני וזרעי כוסברה… אך כמובן שאפשר לשנות את סוג הירק והטעמים שבחביתה.  כמות המתכון שנתתי מתאימה לכ 3-4 חביתות אישיות (תלוי בגודל המחבת) אך בדר״כ כמות של כף אחת שטוחה של זרעים טחונים שווה לכ- ביצה אחת.

ולמתכון:

חביתת זוקיני לימוני וזרעי כוסברה:

מה צריך?

4 כפות זרעי צ׳יה/פשתן טחון דק

כף שמן זית (או אחר)

2 כפות קמח (או קמח ללא גלוטן/קורנפלור/קמח תפו״א וכו…)

3/4 כוס מים

2 כפות קרם קוקוס או שמנת סויה לבישול.

מעט מלח/פלפל

3-4 זוקיני קטנים קצוצים דק ומטוגנים במעט שמן זית עד להזהבה

1 שן שום כתושה

קליפה מגורדת מ 1/2 לימון

כפית זרעי כוסברה טחונים.

 

איך מכינים?

* מערבבים יחד את זרעי הצ׳יה עם התבלינים היבשים והקמח.

* מוסיפים בבת אחת את כל הנוזלים ומערבבים מיד. מניחים לתערובת להתגבש כ 10-15 דקות.

* מערבבים פנימה את יתרת החומרים.

* מחממים מעט שמן במחבת ומטגנים כמות רצויה של הבלילה. את הטיגון מתחילים בחום גבוה ומנמיכים לאחר כחצי דקה. מכסים ומטגנים מכוסה כ 2-3 דקות. בעזרת תרווד רחב מוודאים בזהירות שתחתית החביתה משוחררת והופכים לסגירה/טיגון בצד השני.

 

– החביתה טעימה במיוחד בתוך כריך….. ובניגוד לחביתה מביצים, אם נשאר אין שום בעיה לשמור ולחמם שוב.

– הבלילה צריכה להיות דיי סמיכה, אבל אם זה נראה סמיך מידי אין שום בעיה לדלל בעוד קצת מים או קרם קוקוס.

 

חביתה_טבעונית

חביתה_טבעונית

 

תגיות: , , , , , , ,

Comment 5 Replies

  1. היי,
    תודה על המתכון.
    הכנתי את החביתה. הטעם שלה יוצא טעים אבל הבלילה בפנים לא אסתטית, לא משנה כמה זמן השארתי אותה על הגז, היא נשארה דלילה (לפני ששמתי על הגז זה היה נראה לי בסמיכות נפלאה). הצלחתי להפוך את החביתה בקלות אבל גם אם אני שורפת אותה היא נשארת דלילה מבפנים (והכנתי דקה. חצי משלך בעובי, אפילו פחות).
    גם אצלך זה ככה?

    • היי אלונה. בעיקרון לצ׳יה יש מרקם רירי מטבעו- מעט נוזלי ולכן תוכן החביתה אכן מעט דליל. אם את מעדיפה שזה יהיה יותר נוקשה אז תשימי קצת יותר עמילנים (קמח, קורנפלור וכו..), זה יעזור לתוכן החביתה להתמצק.

    • כן, נכון. הפשתן מתפקד כמעט באותה הצורה ולכן זה גם יעבוד. מה שכן- אני ממליצה לך בהזדמנות לרכוש גם צ׳יה ולנסות. לדעתי התוצאה עם הצ׳יה טעימה יותר כי טעמו יותר נייטרלי ופחות אגוזי מהפשתן.