חלב_סויה_ביתי_2

חלב סויה בקלות…

הכנת חלב סויה נשמעת מרתיעה ומסובכת כאשר בעצם מדובר במוצר זול ופשוט להכנה.

באופן אישי- אני נוהגת להכין חלב סויה כבסיס להכנת מוצרים כגון יוגורט, גבינות, טופו, מיונז ובאופן כללי לבישול להפתעתי גיליתי שגבינה או יוגורט שמקורם בחלב ביתי וטרי ללא תוספים תעשייתיים הוא הרבה יותר טעים ועם פחות טעמי לוואי ממוצר שמקורו בחלב תעשייתי. לגבי חלב לשתיה, כאן הדעות חלוקות, יש שאהבו יותר ויש שאהבו פחות- בכל מצב, לצערי, זהו לא החלב שגדלנו והתחנכנו עליו ולכן כל חיך מסתגל לטעמו של חלב הסויה בצורה אחרת… וגם השוני בין החלבים בהחלט מורגש.  כאן אנסה לתת לכם הסבר בסיסי ופשוט להכנת חלב סויה באמצעים ביתיים ואחרי שתנסו מספר פעמים- כל אחד יכול לשחק בעצמו בעניין יחסיות בין המים לפולי הסויה, בעניין הטעמים ותוספים אפשריים ובסוף המתכון אתן לכם בונוס קטן – המלצות שלי ליצירת חלב בטעמים.

ולפני שמתחילים – הסבר קטן בעניני יחסיות בין המים לפולי הסויה וגם כמה כללים בסיסיים:

משקל פולי הסויה תמיד יתיחס לפולי סויה לפני ההשריה.

כמו שמטפלים בכל קטניה, גם את פולי הסויה יש להשרות במי ברז  יום לפני ההכנה.

נוזל הסויה חייב לעבור הרתחה של מספר דקות כדי לנטרל איזשהו אנזים שקיים בו ומפריע לנו לעיכול.

ובעניני יחסיות: ככל שהיחסיות נמוכה יותר , יתקבל חלב סויה סמיך ושומני יותר אך יהיה בו טעם ״לוואי״ מודגש יותר של הסויה. אם רוצים להשתמש בחלב שיהפוך לאחרמכן לגבינה או לטופו אז עדיף להשתמש בכמה שפחות מים (כי ממילא אנחנו מנסים להיפטר מהם אחרכך). להכנת חלב לגבינות או יוגורט אני משתמשת ביחס של 1:6 (100 גרם פולי סויה לפני השריה ו 600 מל׳ מים), להכנת חלב לשתיה השתמשתי ביחס של 1:15 (100 גרם פולי סויה לפני השריה ו 1.5 ליטר מים).

* את סיבי הסויה שנותרו בבד הסינון לא לזרוק- קוראים להם ״אוקרה״ , הם מכילים הרבה חלבון וסיבים תזונתיים ואפשר להכין מהם קציצות/ המבורגרים וכו…

אז מה צריך להכנת חלב סויה בכמות של כ 1.2 ליטר?

100 גר׳ פולי סויה+ מים להשריה.

1.5 ליטר מים

איזה כלים צריך?

מעבד מזון (אפילו בלנדר ידני) שיכול לטחון פולי סויה לעיסה.

בד גבינה או בד חיתול לסינון

מסננת ביתית רגילה

סיר בנפח של כ 3 ליטר לפחות.

קערה רחבה

אז איך מכינים?

* משרים את פולי הסויה יום לפני ההכנה במי ברז- אם חם מידי, אחרי שתפחו הפולים יש להכניס למקרר.

* מסננים את פולי הסויה מהמים וטוחנים אותם בעזרת חלק מהמים של המתכון (מתוך ה 1.5 ליטר), טוחנים לעיסה דקה עד כמה שניתן ומעבירים לסיר יחד עם שאר המים.

*מביאים לרתיחה את תערובת הסויה, בוחשים מידי פעם ושמים לב שלא יגלוש מכיוון ש,כיאה לקטניה, פולי הסויה נוטים להפריש קצף ולגלוש מהר מאוד. ( יש שמפזרים מעט קמח או שמן על הקצף כדי לרסן אותו- אני לא עושה זאת). ברגע שהחלב רתח. מנמיכים את האש ומבשלים עוד כ 10 דקות.

* מניחים על קערה רחבה את המסננת ומרפדים אותה בבד הסינון. יוצקים את תערובת הסויה ובעזרת כף עוזרים לנוזל הסויה לטפטף ולהיפרד מהסיבים. בסופו של התהליך- לאסוף את בד הסינון לחבילה ולסחוט היטב את סיבי הסויה- ככל שמתאפשר. (זהירות זה חם!)

*אם משתמשים בחלב הסויה ליצירת גבינה/טופו/יוגורט.. אז סיימנו..שלב זה מספיק.

*אם משתמשים בחלב הסויה לשתיה, מחזירים את החלב לסיר ומוסיפים חומרי טעם וריח ומרתיחים שוב כ 10-15 דקות.

לחלב וניל הוספתי: קורט מלח, 1/2 כפית משחת וניל אמיתית , 4 כפות סוכר ו1/2 כפית קסנטן גאם.

לחלב שוקולד הוספתי: קורט מלח, 100 גר׳ שוקולד מריר איכותי, כף שטוחה קקאו, 4 כפות סוכר, קורט קינמון, מעט וניל ו1/2 כפית קסנטן גאם.

אני מוסיפה את חומרי הטעם כולם (מלבד הקסנטן) יחד עם החלב בזמן ההרתחה. הקסנטן הוא חומר מייצב ומתחלב אשר מונע מהחלב להיפרד ולהתפרק (בקפה למשל) ואותו אני מוסיפה לאחר שהחלב מוכן והצטנן מעט- צריך לבלנדר היטב את החלב עם אבקת הקסנטן שלא יוותרו גושים.

חלב_סויה_ביתי

 

 

תגיות: , , , , , , ,

Comment 7 Replies

    • שלום לך.
      מנסה כבר המון פעמים להוסיף את הקסנטן גם ולא מצליח לי החלב. נוצרים מיד גושים והחלה מתעבה.
      מה אני עושה לא נכון?
      שנה טובה מצפה לעזרה.

      • שנה טובה לך רבקה!
        הקסנטן אכן עלול מיד להשאר כגושים קטנטנים ולכן יש ״לבלנדר״ את הקסנטן לתוך משקה הסויה. הכי נוח להשתמש בבלנדר מוט. אבל אפשר כמובן גם להעביר הכל לבלנדר גדול יותר.

  1. Pingback: איך עושים טופו? | נשנוש הוא האויב

  2. עשיתי לפי ההוראות ולאחר הוספת הקסנטן בבלנדר נראה קצת כמו שייק יאמי
    הוספתי לקפה ויש התפרק לגושים.. 🙁
    מה זה אומר?
    חוץ מזה יצא חלב ממש טעים תיבלתי בקורט מלח ו2 כפיות סילאן ללא תוספות

    • היי הדס,
      זה לא אומר כלום, הקטע עם הקפה קצת בעייתי. שימי לב שגם במשקאות סויה תעשייתים לפעמים אפשר לראות תופעה דומה, באופן אישי שמתי לב שזה תלוי ביחסיות בין חוזק הקפה לכמות הסויה שמוסיפים (אם הקפה חזק ו/או כמות הסויה קטנה, אז זה מתפרק).
      אבל זה לא אומר כלום לגבי איכות החלב שיצא לך.

  3. Pingback: איך עושים טופו? - מה יש לאכול