חאצ'פורי_טבעוני

חצ'פורי טבעוני

החצ'פורי זהו מאכל גאורגי מסורתי שניתן להכין בכמה גרסאות שונות. ישנן גם גרסאות שבבסיסן לא מכילות חומרי גלם מן החי כמו ה"לוביאני" שבאופן מסורתי ממולא בשעועית ואפילו נתקלתי בגרסאות מתוקות שמכילות מלית תפוחים. אבל החצ'פורי הנפוץ שדווקא אותו חשקה ליבי להכין הוא זה שממולא בגבינה ובתוכו ביצת עין נוזלית שניתן לטבול ונקרא חצ'פורי אצ'רולי. נתקלתי גם בכמה גרסאות לבצק של החצ'פורי, החל מבצק שמרים אוורירי ועד בצק מתוח (ממשפחת הפילו) שמכינים בעבודה ידנית מדוקדקת ויוצא פריך ודק.

הכנת החצ'פורי תמיד נתפסת כמשהו מפרך ומסובך כאשר בפועל זה לא מסובך יותר מאשר להכין פיצה ביתית וזהו בהחלט גיוון מבורך לארוחת הערב (הא….סליחה, שכחתי שלטבעונים אין מה לאכול והם אוכלים רק חסה). אז אני בהחלט ממליצה לנסות ולהפתיע את בני הבית במאפה חם ומנחם שמתאים במיוחד לימים חמים אלו.

לצורך הפיכת המאפה לטבעוני, במקום להשתמש בקצת חמאה לבצק- השתמשתי בשמן קוקוס מזוכך שאין לא את הטעם והריח האופייניים של הקוקוס וניתן להשתמש גם במרגרינה. למלית השתמשתי בגבינה בסגנון מוצרלה של "ויולייף"  וטופו. ובמקום החלמון, יצרתי לעצמי בלילה צהבהבה מתחליף ביצה שמוסיפים בדקות האחרונות של האפייה. מי שמעוניין בטעם הביצה יכול להוסיף גם קצת "קאלה נמק" שזהו מלח הודי שמכיל טעם וניחוח שמאפיינים את הביצה.

ניתן גם להכין את המאפים מראש ולאפות אותם ¾ אפיה, שיישארו בהירים ורק לפני האכילה להכניס אותם לעוד 5-6 דקות לתנור חם מאוד עם תחליף הביצה במרכז להשלמת האפיה.

המתכון שאתן לכם מתאים להכנת 8 מאפים  גדולים.

רכיבים לחצ'פורי טבעוני

רכיבים לחצ'פורי טבעוני

אז מה צריך?

לבצק:

½ קג' קמח

25 גר' שמרים טריים (1/2 שקית/קוביה)

1.5 כוסות חלב סויה פושר

25 גר' שמן קוקוס (כ- 2 כפות)

1 כף שמן זית

כפית סוכר

כף שטוחה מלח

למלית "הגבינה":

1 חב' טופו רך

1 חב' מוצרלה "ויולייף"

לתערובת ה"חלמון":

1 כף גדושה תחליף ביצה טבעוני "וג'אנץ"

¾ כוס מים

¼ כפית כורכום

1/2 כפית מלח

כפית שמרי בירה

אופציונאלי- ¼ כפית קאלה נמק.

חצ'פורי טבעוני שלבי הכנה

חצ'פורי טבעוני שלבי הכנה

אז איך מכינים?

  • מכניסים לקערת המערבל את השמרים, חלב הסויה, קמח, סוכר ומתחילים ללוש במהירות נמוכה.
  • כשמתחיל להיווצר בצק מוסיפים את השמנים ומגבירים את מהירות הלישה. לשים כ 7 דקות.
  • מוסיפים את המלח ולשים עוד כ 3 דקות.
  • מכסים את הקערה במגבת ומניחים להתפחה במקום חמים.
  • בינתיים מגרדים לקערה את ה"גבינה" ואת הטופו ומערבבים
  • את חומרי ה"חלמון" טוחנים יחד בבלנדר לתערובת חלקה ושומרים בצד.
  • לאחר שהבצק תפח, מחלקים אותו ל8 חלקים שווים ומכדררים לכדורים.
  • כל כדור בצק מרדדים לעלה עגול ודק ומפזרים מעליו את תערובת הגבינה בנדיבות. מגלגלים את החלק שקרוב אלינו עד ל1/3 מגודל הבצק. חוזרים על אותה פעולה גם בחלק המקביל- שרחוק מאיתנו.
  • את שני הנחשים שנוצרו מחברים יחד בקצוות תוך כדי גלגול קטן (כמו סוכריה) כך שנוצר לנו מאפה בצורת סירה. מניחים בתבנית מרופדת בנייר אפיה.
  • מחממים תנור ל 180 מעלות וממשיכים לעצב כך את כל כדורי הבצק.
  • בעזרת מברשת, מברישים מעט מתערובת החלמון על שולי הבצק המגולגלים.
  • אופים את המאפים כ 20 דקות, עד שהם מוכנים אך עדיין בהירים.
  • מגבירים את חום התנור ל 220 מעלות ובינתיים יוצקים קצת מתערובת החלמון לתוך כל מאפה.
  • מחזירים לתנור להזהבה, ואפיה נוספת של כ 4-5 דקות.

 

 

 

תגיות: , , , , , , , , , , ,

Comment 0 Replies