עוגת_גבינה_טבעונית_פיסטוק_האדר

עוגת לילות ביירות

נראה לי שהפעם אני זקוקה לעזרתכם.יש לי איזושהי סוגיה שאני לא מצליחה להכריע בה והעניין הוא כזה: מאז הטבעונות, כל שנה לקראת חג השבועות אני רוקחת לי עוגת חג חדשה שתהיה המקבילה הצמחית לעוגות הגבינה המסורתיות על שולחן החג. השנה הייתה זו עוגת הגבינה והפטל שלא הצלחנו לעמוד בפיתוי שבידיעה שהיא מונחת לה במקרר וכך התחסלה לה כהרף עין. אך מאז, לא הניחה לי המחשבה, הרעיון למתחרה חדשה, עוגת שכבות המבוססת על הקינוח הלבנוני- מסורתי הנקרא "לילות בירות".

עוגת "לילות ביירות טבעונית"

עוגת "לילות ביירות טבעונית"

מי שלא מכיר הקינוח המסורתי הוא ממשפחת קינוחי ה"כפית" שמבוסס על שכבת קרם חלב וסולת, מעליה שכבת קצפת נדיבה, קישוט פיסטוק וזילוף של סירופ סמיך ומתובל. בקיצור קינוח מהמם עם ניחוח שיכול לצאת רק מהרפרטואר של המטבח הערבי המסורתי.

אז לא נרגעתי עד שהכנתי, שכבה ראשונה ופריכה של פיסטוק-קוקוס. שכבה שנייה של קרם סולת שמנתי ועדין. שכבת קצפת וניל. קישוט קוקוס קלוי ופיסטוק עם סירופ –גרניום מתובל. וואו!

נשמע מסובך הא? אז זהו שממש לא. העוגה נראית כאילו לקוחה מספר אגדות וטעימה להפליא  אך כל שיכבה כל כך קלה להכנה שזה פשוט מתעתע. ועכשיו אני לא יודעת איזו משתיהן להכין לחג (ואל תגידו לי להכין את שתיהן, אלא אם כן אתם מתכוונים לבוא לסייע באכילת העוגות J )

עוגת "לילות ביירות" טבעונית

עוגת "לילות ביירות" טבעונית

בקיצור- קשקשתי מספיק, התמונות גרמו לכם להזיל ריר… ומה עם המתכון?

אז לפני המתכון אסביר כמה עניינים ובעיקר רכיבים שהשתמשתי בהם:

לשכבת הבסיס- השתמשתי במחית פיסטוק ממותקת שהייתה מונחת לי בארון. אם אין ברשותכם להשיג ממרח כזה אז 4 כפות גדושות של מחית אגוז אחרת (שקדיה למשל) מעורבבת עם 2 כפות סילאן אמורים לפתור את העניין.

בשכבת קרם הסולת- בחרתי להשתמש ב"קרמי אורגינל" של " ויולייף" מכיוון שביקשתי לי טעם ומרקם שיזכיר שמנת וישתלב הייטב עם הקרם העדין. כמו כן יש כאן שימוש גם בגרגרי מסטיקא. נשמע מלחיץ הא? אז מי שלא מכיר- זהו בעצם תבלין שנפוץ בשימוש במטבח הערבי והוא מופק משרף של עץ האלה. בעיקרון יש לו גם תכונה מייצבת בשימוש שלו במזון אבל אני השתמשתי בו בעיקר לטעם. לדעתי שווה להשיג כמה גרגרים מאיש התבלינים שלכם אבל אם לא מצאתם, פשוט תוסיפו עוד כחצי כף קורנפלור לייצוב הקרם.

לשכבת הקצפת- הפעם רציתי לנסות את השמנת הצמחית החדשה (שאינה מכילה שומן דקלים) אבל בהחלט אפשר להשתמש בקצפת מקרם קוקוס איכותי, רק קחו בחשבון שטעם הקוקוס יהיה קצת יותר דומיננטי… בעצם כל סוג של קצפת אוורירית ומתוקה תתאים כאן.

לסירופ- בכדי לתת תיבול ייחודי השתמשתי בעליי גרניום שקטפתי בגינה השכונתית.. ואפילו זרקתי 2 גרגרי הל שלמים ברגע האחרון. אבל אם אין ברשותכם גרניום, אז קילוף של קליפת לימון וכמה טיפות של מי וורדים או מי זהר בהחלט יעשו את העבודה.

ובכללי- העוגה בכוונת תחילה לא מאוד מתוקה מכיוון שסירופ הסוכר אמור להמתיק אותה. אמליץ לקשט את העוגה  בפיסטוק וקוקוס קלוי רק לפני ההגשה ולזלף סירופ רק על פרוסת העוגה שהגשתם ולא על כל העוגה מראש בכדי שלא תירטב מידי ותיהרס (במידה ויישאר משהו בכלל)

חפרתי. נשמע מייגע הא? תאמינו לי שההכנה בפועל הרבה יותר פשוטה.

עוגת_גבינה_טבעונית_פיסטוק_2

אז מה צריך לעוגה בקוטר 24?

לבסיס:

300 גר' ביסקוויט

2 כפות פיסטוק

¼ כוס שבבי קוקוס

4 כפות גדושות ממרח פיסטוק (או 4 כפות מחית אגוז אחרת+ 2 כפות סילאן)

 

לקרם סולת:

1 ל' "חלב" צמחי (אני השתמשתי באורז-שקדים)

2 חב' "קרמי אורגינל"

½ כוס + כף של סולת

1 כף קורנפלור

4-5 גרגרי מסטיקא (יש לכתוש אותם מעט)

3 כפות סוכר

לקצפת וניל:

2 חב' שמנת להקצפה+ ½ חב' פודינג וניל

או

1.5 פחיות קרם קוקוס להקצפה ( בלי להפריד שומן ונוזל)+ 1 חב' פודינג וניל

 

לסירופ:

1 כוס סוכר

1 כוס מים

1 כף מיץ לימון

3-4 עלי גרניום לימוני או 2-3 טיפות מי וורדים/מי זהר.

לציפוי- ¼ כוס פיסטוק קלוי וקצוץ + 2 כפות קוקוס.

רכיבים ואופן הכנה לכל שכבה

רכיבים ואופן הכנה לכל שכבה

 

עכשיו מכינים:

  • טוחנים לפירורים בינוניים את כל חומרי הבסיס מלבד מחית הפיסטוק. מוסיפים את מחית הפיסטוק ומערבבים. מהדקים בתחתית תבנית העוגה.
  • שמים בסיר את כל חומרי קרם הסולת ומערבבים. מביאים לרתיחה על אש בינונית תוך כדי בחישה תכופה שלא יישרף בתחתית וייוצרו גושים. כאשר התערובת רותחת יש להמשיך בערבוב-רתיחה קלה עוד כ 5 דקות ולהסיר מהאש.לצנן מעט ולצקת על שכבת הבסיס. להצמיד על קרם הסולת ניילון נצמד או נייר אפיה בכדי שהקרם יתקרר ללא ייוצרות קרום. מעבירים לקירור של כשעה לפחות.
  • כאשר קרם הסולת התייצב והצטנן. מקציפים את הקצפת עם הפודינג לקצף יציב ומורחים בשכבה אחידה על העוגה. מקררים.
  • מכינים את הפיסטוק- קולים את הפיסטוקים וקוצצים. מומלץ לקלות גם את שבבי הקוקוס לתוספת קראנצ'יות אבל לא חובה.
  • מבשלים את חומרי הסירופ על אש קטנה תוך בעבוע עדין עד שנוצר סירופ סמיך. מצננים.

זהו. העוגה מוכנה. היה מסובך?

לפני ההגשה מקשטים בפיסטוק ואת הסירופ מוזגים בכל פרוסה בנפרד לפני האכילה.

 

 

 

 

 

 

תגיות: , , , , , , ,

Comment 0 Replies