קציצות_סלק_טבעוניות

קציצות סלק של סבתא

האומנם פסח עוד רחוק מאיתנו, אך טעמם של קציצות הסלק שתכף אלמד אתכם להכין, תמיד יזכיר לי את תקופת האביב, את תקופת חג הפסח, זאת משום שקציצות הסלק הן מאכל קלאסי שסבתי הייתה נוהגת להכין רק בחג זה. אין לי מושג למה- אולי כי באביב הסלק הכי מתוק וטעים אבל אני כן יודעת  שעקב העבודה הסיזיפית והמלכלכת של גירוד הסלקים זכינו לטעום מעדן זה רק פעם בשנה.

קציצות הסלק המקוריות, שהכילו שילוב של בשר טחון עם המון סלק ובצל מטוגן ובושלו ברוטב סלק חמוץ-מתוק. הן קונצנזוס אצלנו במשפחה. כל הילדים, הנכדים והנינים…אין מי שלא חיכה לקציצות האלה בערב החג, ולא משנה מה העדפתו הקולינרית ביום יום.

קציצות_סלק_ביתיות

כיום ישנה איזושהי תחרות סמויה בין מי שמצליח/ה להכין קציצות סלק הכי דומות לקציצות של סבתא. כיאה לכל משפחה נורמטיבית היום בישראל, גם אנחנו פתחנו קבוצת וואטסאפ משפחתית שמאגדת את כל נשות המשפחה המורחבת (הוצאנו את הגברים כי הם לא ממש יכולים לעמוד בפני ה"חפירות" שלנו ) וכל מי שמעלה תמונה של סיר קציצות סלק מתוקות -חמצמצות, מיד זוכה בשלל איומי ביקורי פתע משאר בני המשפחה.

אני ובני ביתי כמובן, ויתרנו על אכילת בשר, אך אין שום סיבה שנוותר על קציצות הסלק של סבתא, ומבחינתי גם אין שום סיבה שלא לטרוח ולהכין אותן בשאר ימות השנה. אז החלפתי את הבשר הטחון בעדשים שחורות מבושלות… וכל השאר נותר כרגיל.

בכוונת תחילה, מתכון זה בנוי לסיר גדול שמכיל כ 60 קציצות קטנות מכיוון שאצלי בבית הסיר נגמר מהר אז מראש אני טורחת ומכינה יותר. כמובן שניתן להכין רק מחצית מהכמות או לחילופין להכין את אותה כמות קציצות אך חלק מהן להקפיא לאחר האפיה/טיגון כדי לחסוך עבודה לפעם הבאה.

אז מה צריך לכ- 60 קציצות?

1 כוס עדשים שחורות קטנות.

3 כוסות מים

3-4 כפות שמן.

כ- 3 סלקים גדולים (1.2-1.5 קג' )

2 בצלים בינוניים

1 ¼ כוסות קמח אורז/שיבולת שועל גרוסה או קמח מצה

3 כפות קמח מצה

מלח/פלפל שחור לפי הטעם.

לרוטב:

2-3 כפות סוכר או סילאן

2-4 לימונים שסחטנו למיץ

3 כוסות מים נוספים

קציצות_סלק_ועדשים_שלבי-הכנה

איך מכינים?

  • לבשל את העדשים ב3 כוסות מים עד שכל המים נספגים. לצנן.
  • לקצוץ דק את הבצל, לגרד בפומפיה את הסלק.
  • לחמם בסיר עמוק ורחב את השמן ולטגן את הבצל עד שמתחיל להזהיב מעט. להוסיף את הסלק המגורד ולטגן יחד היטב עד שמתאדים הנוזלים. לתבל במלח ופלפל לפי הטעם.
  • להעביר כמחצית מהסלק והבצל המטוגנים לקערה עמוקה ולערבב עם העדשים. להוסיף את שאר חומרי הקציצות ולערבב היטב.
  • לחמם תנור ל200 מעלות. לרפד תבנית בנייר אפיה ולשמן מעט את הנייר. ליצור קציצות קטנטנות ולהניח על התבנית. לאפות כחצי שעה. להפוך את הקציצות פעם אחת באמצע האפיה. לחילופין ניתן לטגן את הקציצות במחבת עם מעט שמן.
  • בנתיים, להוסיף לתערובת הסלק המטוגן , 3 כוסות מים, מיץ לימון לפי הטעם, סוכר… ועוד קצת מלח פלפל. להביא לרתיחה ולטעום אם צריך לשפר טעמים…. לבשל על חום נמוך כרבע שעה.
  • לסדר בזהירות את הקציצות האפויות בתוך הרוטב ולבשל על אש קטנה כ 20 דקות. להקפיד לא לערבב את הקציצות שבסיר כי הן עלולות להתפרק.. רק לנענע מידי פעם.
  • מגישים על אורז לבן…. בתאבון.

 

 

 

תגיות: , , , , , ,

Comment 1 Replies

  1. סלק זה הירק האהוב עליי, כשראיתי שפרסמת את המתכון הזה לפני מספר ימים התאפקתי שיגיע שישי כדי לנסות אותו, הכנתי היום ויצא מדהים!!!!! תודה תודה תודה 🙂